En snöskoter i Funäsdalen

Snöskoter i Funäsdalen

Snöskoter, eller kort skoter, är en utomordentligt bra arbetsmaskin i snölandskap. Används generellt som leksak av såväl yngre som äldre. En typisk skoter har 2 skidor fram och drivs framåt med hjälp av en drivmatta. Moderna skotrar har 4-taktsmotorer som är starkaremiljövänligare och tystare än de gamla snöskotrarna med 2-taktsmotorer.

Köra snöskoter i Funäsdalen

I Funäsdalen, och Funäsfjällen, råder skoterförbud. Det betyder att du endast får framföra din snöskoter på de avgiftsbelagda skoterlederna, som ofta är mycket bra preparerade/sladdade. Totalt finns det 450km preparerade skoterleder så det finns plats och resmål för alla möjliga intressen. Det finns även två stora lekområden för helt fri körning – utanför skoterled.

Hyra snöskoter

Som turist är det inte alltid praktiskt eller ekonomiskt försvarbart att äga en snöskoter. Givetvis finns det då möjlighet att hyra en skoter i Funäsdalen eller Tänndalen av någon skoteruthyrning.

Respekt på snöskoter

Som snöskoterförare har man stor krav på sig att visa respekt. I skoterlederna kan det förekomma skidåkare och dom har lika stor rätt att vara där som en snöskoter. Vidare måste man tänka på att inte skada den ömtåliga fjällnaturen, störa djurlivet eller andra turistande. Då ljudnivån på en snöskoter är mycket hög är det en fördel om man kör med jämn gas för att minska irritationen hos omgivningen.

Snöskoter kräver förarbevis

För att få köra en snöskoter krävs ett förarbevis. Trafikverket utfärdar detta efter giltig utbildning/kunskapsprov. Undantag gäller för dig som tog bilkörkort före år 2000, i detta fall krävs inget förarbevis för terrängskoter.

Det finns också undantag vid snöskotersfari, mycket lämpligt för dig som turistar för första gången och är nyfiken på att testa ta sig fram på fjällen med motorkraft.

Mer information om förarbevis för snöskoter.