Varnas för Strandloppar i Funäsdalen

Strandloppor i Funäs

Härjedalens kommun har idag gått ut med en varning för strandloppor i Funäsdalen. Dessa små kräftdjur härjade även förra året och orsakade klåda och besvär för glada badare.

Strandloppor – ger utslag och klåda

Strandloppor kan simma och gömmer sig gärna under stenar, tång/gräs och annat bråte på stranden. De är som mest aktiva nattetid så därför kan man uppleva värst klåda om man tagit sig ett kvällsdopp. Klådan är ofarlig och orsakas av att strandloppan biter i huden. Kliandet och såret försvinner normalt inom ett par veckor om man låter bli att klia.

Hur skyddar man sig?

När det är sommar och för en gångs skull varmt även i Funäsdalen kan det vara svårt att låta bli att bada, samtidigt som man inte vill få massor av bett. Då kan man skydda sig genom att smörja in huden med vaselin innan man badar, och noggrant torka sig efter man badat färdigt. Då har man minskat chanserna för att de små kräftdjuren ska lyckas bita tag i huden.

Mer information om strandloppor

På Folkhälsomyndighetens hemsida finns det en samlingssida för behandling och lindring av badklåda. Läs mer här.

Bilden på strandloppan är från Wikimedia, Auguste Le Roux.

En reaktion på ”Strandloppor i Funäs”

  1. Grazie Fabio, è sbagliato che io io pensavo che la Retribuzione Netta Annua : 16.869 /Mensilità: 13 = 1297,61 netto mensile. Scusa un'ultima cosa QuindiRetribuzione Netta Annua : 16.869 ègiusta con la retribuz. annua lorda di 31722 ? in poche parole il calcolo è ok? secondo i miei calcoli è il 46,5% della retrib. annua lorda.Mi puoi spiegare come si calcola il netto mensile in questo caso? grazie mille

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *